Hoe je de kostenrekening optimaal gebruikt

Fineezy brengt het saldo van jouw kostenrekening in beeld voor de toekomst. Maar waarom eigenlijk? 

Aan de start heb je bepaald dat jouw omzet verschillende doelen dient. Elke euro die jou bedrijf binnenkomt dient deels voor; 

  • salaris
  • buffer
  • Winst
  • Belastingen
  • Kosten

Het saldo van jouw ontvangsten rekening verdeel je ook over deze doelen. De doelen, salaris, buffer, winst en belastingen wil je eigenlijk niet aankomen. Daar wil je op reserveren daar waar het voor bedoeld is. 

Maar het geld op je kostenrekening is er voor het financieren van de activiteiten in je bedrijf. Het is jouw 'speelgeld'. Je betaalt er je vaste lasten van en andere uitgaven die je doet om je bedrijf te laten draaien en groeien. Je wil dat het saldo van je kostenrekening altijd toereikend is voor je uitgaven. 

De uitdaging zit in het houden van een positief saldo

Het gebruik van de grafiek in het Dashboard helpt jou inzichtelijk te maken hoe lang jij met je geld kan. De sport is om altijd een positief saldo te hebben. Waarom? Je weet dan dat je altijd aan het sparen bent op de andere rekeningen. Want zo lang je niet het saldo hoeft aan te zuiveren, laat je de andere rekeningen met rust. 

Je wilt dus altijd sturen op (meer) omzet om je saldo boven nul te houden. Wanneer jij meer omzet draait blijft het percentage dat je overmaakt naar de kostenrekening hetzelfde. Maar de bedragen kunnen hiermee verschillen. Bij een omzet van € 2.000 gaat er € 600 naar de kostenrekening. Maar bij een omzet van € 4.000 gaat er € 1.200 naar je kostenrekening. 

Wanneer je investering doet wil je deze in principe ook altijd eerst financieren met het saldo van je kostenrekening. Want een investering zou meer omzet moeten opleveren.