Hoe reken ik een investering door in Fineezy?

Wanneer je het plan hebt om te investeren is het vaak lastig om te voorzien wat dat gaat doen met het geld in je bedrijf. De vraag is of je het kunt betalen. Je eerste idee is dan om dat de boekhouder te vragen. Maar de vraag is of hij/zij voldoende inzicht heeft om jou het juiste antwoord te kunnen geven. 

Fineezy kan jou daar goed bij helpen. Omdat deze tool met jou vooruitkijkt en precies laat zien wat het effect van een investering kan zijn op jouw toekomstige kasstroom. Bij een investering kun je denken aan het gaan huren van een (ander) pand, aanschaf van bedrijfsmiddelen, inzetten personeel etc. 

Hoe verwerk je dit in Fineezy? 

Ga je de investering ineens doen, in termijnen of sluit je er een financiering voor af? Deze scenario's kun je doorrekenen in Fineezy. Je gaat naar het Dashboard. Daar zie je de grafiek van de kostenrekening. Je klikt in de menubalk op 'toevoegen uitgave' en vult bijvoorbeeld de investering in zijn geheel in. Dan zie je in de grafiek direct wat het doet met je kostenrekening. Dit kun je ook doen met termijnbetalingen. 

Nu is het aan jou om te bepalen of je de investering wilt doen ja of nee. Check bij jezelf de volgende vragen:

  • Is het wijsheid de investering in 1 keer te doen of in termijnen? Wat doen de verschillende scenario's met je cashflow?  
  • Kun je het opvangen met (meer) omzet die je draait? Dat is natuurlijk het mooist. Je verdient dan je investering terug.
  • Als het saldo nu niet toereikend is. Heb je dan een potje om de kostenrekening aan te vullen voor deze investering? Is er dan een later moment waarop je het terug kan betalen aan jezelf?

  Aan de andere kant kun je ook invullen wat je aan omzet verwacht de komende periode. Zo kun je 'spelen' met diverse scenario's. 

Let op; Vergeet niet na het rekenwerk, wat je hebt ingevuld weer te verwijderen! Anders krijg je natuurlijk een verkeerd beeld.