Stap 3 en 4. inkomen, buffer en omzetdoel

Wat wil je verdienen? Simpele vraag. Of toch niet? Veel ondernemers hebben moeite met het bepalen van wat ze nou eigenlijk willen verdienen. Want hoe bepaal je dat? 

Deze vraag gaat over een deel van de winst. Want vanuit de winst in je bedrijf betaal jij jezelf een 'salaris'. Dit heb je nodig om van te kunnen leven en alles in privé te betalen dat je nodig hebt of wenst. Dus wat wil jij uit je bedrijf halen? Wat wil jij netto elke maand op je privé rekening ontvangen? Hou hier ook rekening met het betalen van je pensioen, arbeidsongeschiktheid e.d. die je zelf moet betalen. 

Naast inkomen uit je bedrijf wil je ook een buffer bouwen. Ook dit is een component van de winst. Deze buffer is er om je vaste kosten te kunnen betalen in mindere tijden, maar ook om (her)investeringen te kunnen doen en te groeien. Hoe hoog deze buffer moet zijn, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar een mooi uitgangspunt is dat je minimaal 3 maanden je vaste kosten kunt betalen. Uiteindelijk bepaal jij dit zelf. 

Tip! Blijf bij het bepalen van je salaris en je buffer reëel. Want het moet nog steeds gerealiseerd worden vanuit je omzet. Kijk ook hier naar vorig jaar. Wat was je totale winst en hoeveel salaris heb je hiervan opgenomen? Hoeveel denk je dat dit jaar mogelijk is?
En wat bleef er daarna over? Daar moet nog je Inkomstenbelasting vanaf. Wat daarna overbleef, dat is je echte winst. Dit kon je opzij zetten voor het bouwen van een buffer. 

Bedenk voor beiden hoe je dat dit jaar voor je ziet. Een klein beetje jezelf uitdagen mag altijd. 


Stap 4. Het omzetdoel 

Bij stap 2 en 3 heb je bepaald hoeveel geld je nodig hebt voor je bedrijf. De verwachte Inkomstenbelasting heeft Fineezy voor je berekend. Dit samen is het geld dat je nodig hebt in jde bedrijf. Je omzetdoel. 

Het omzetdoel bestaat uit winst (salaris + buffer) + Inkomstenbelasting + kosten.

Is dit doel haalbaar (realistisch)?

Zo ja, dan ben je klaar. Zo nee, dan zul je kritisch moeten kijken naar wat je hebt ingevuld. 

Je kosten zal je waarschijnlijk redelijk in lijn met de afgelopen jaren hebben ingevuld. En Fineezy gaat je vanaf nu helpen hierop te sturen. Er zijn dan 2 knoppen waar je nog aan kunt draaien. Dat zijn je salaris en de buffer. Eigenlijk bepaal je hiermee wat je winst gaat zijn. Fineezy berekent elke keer opnieuw de te verwachten Inkomstenbelasting op basis van wat jij invult.


Let op! Wat je bij stap 3 hebt ingevuld bij 'salaris' en buffer is in principe de winst voor Inkomstenbelasting. Hierover heeft Fineezy berekend wat er dan minimaal aan Belasting moet worden gereserveerd. Deze berekening van de Inkomstenbelasting is een hele grove schatting en op basis van een verwachting die je hebt ingevuld. 

Fineezy geeft een richtlijn en zorgt met de tool, dat er in ieder geval gereserveerd wordt. Er is geen rekening gehouden met je persoonlijke situatie, auto van de zaak, aftrekposten e.d. Je zult dit altijd zelf moeten checken en gedurende het jaar in de gaten houden. Wil je meer over de werking weten over de Inkomstenbelasting? Lees dan dit blog