Hoe gebruik je de grafiek van de kostenrekening?

De grafiek is het kloppende hart van het Dashboard. Zo lang het hier goed gaat en je in de grafiek boven de 'nul' lijn blijft, kun je gerust ademhalen. En je andere bankrekeningen met rust laten. Op dat moment ben je écht geld aan het toewijzen waar het voor nodig is en bereik je je inkomstendoel. 

De uitdaging ligt dus in het vermijden van de 'nul' lijn. 

De ontwikkeling van je banksaldo

In het begin heb je banksaldo ingevuld en vervolgens al je verwachte inkomsten en uitgaven.De grafiek toont het resultaat van deze acties. 

Als je in de grafiek klikt op het eerst puntje op de lijn (links) zie je je het verwachte banksaldo eind van de week. Dit, en de volgende saldo's, wordt als volgt berekend:

  1. Het saldo wordt verlaagd met de verwachte uitgaven voor de volgende week, die je hebt ingevoerd bij in het 'Vooruitkijken'-tabblad. 
  2. Het wordt verhoogd met een bepaald percentage van je inkomsten. Die heb je ook ingevoerd in het tabblad 'Vooruitkijken'.
    Dit percentage van je inkomsten is het bedrag dat je wekelijks overmaakt van je inkomstenrekening naar je kostenrekening.

De uitdaging

Met Fineezy heb je een glazenbol in handen. Je krijgt een kijkje in je banksaldo in de toekomst, gebaseerd op je eigen verwachtingen. Er komt een moment waarop je ziet dat je banksaldo die 'nul' lijn nadert. Dat is hét moment om te beslissen of je in paniek moet schieten of niet. Het kan zijn dat je nog toekomstige inkomsten verwacht en dat het saldo weer zal stijgen. Maar soms is dat niet genoeg. Dan moet je grondig analyseren:

  • Wat gebeurt er als je klanten eerder laat betalen? Wat doet dat met de grafiek?
  • Geef je meer uit dan begroot? Of besteed je geld aan zaken die eigenlijk niet thuis horen op je kostenrekening? (denk aan privé etentjes, boodschappen)
  • Kun je sommige betalingen uitstellen? Wat is dan het effect op de grafiek?
  • Blijft je verwachte omzet achter? Welke acties kun je ondernemen?

Je snapt dat, hoe beter je de voorspelling invoert van je inkomsten en uitgaven. Hoe beter Fineezy jouw toekomstige banksaldo weergeeft.